По-голямата част от французите (68%) смятат, че през последните години ситуацията със сигурността на хората и имуществото в страната се е влошила, съобщава BFM TV, позовавайки се на резултатите от онлайн проучване сред 1001 души, проведено от центъра Elabe в периода 29-30 ноември. През годината тази цифра се е увеличила с 5%. В същото време 28% от анкетираните смятат, че ситуацията със сигурността "не се е променила", а 4% - че се е подобрила. Анализаторите са на мнение, че резултатите от допитването позволяват да се направят ясни разлики в отговорите на различните групи от населението: 71% от пенсионерите и 75% от работещите посочват, че ситуацията се е влошила, докато сред висококвалифицираните служители такъв отговор дават 50% от респондентите, а сред хората на възраст 18-24 г. – 55%.

15% от французите казват, че през последните две години са били жертва на нападение, грабеж на улицата или кражба, а 29% имат пострадали близки. В допълнение, 67% от участниците в проучването признават, че понякога или често се притесняват за безопасността си - особено голям брой има сред гласувалите за Ерик Земур (97%) и Марин льо Пен (84%), които изпревариха поддръжниците на Жан-Люк Меланшон (50%) и Еманюел Макрон (75%).

В статията се отбелязва, че респондентите смятат действията на правителството за подобряване на сигурността за недостатъчни. Това мнение се споделя от всички групи граждани, включително електората на Макрон (53%). В същото време огромното мнозинство от французите (61%) смятат, че борбата с насилието срещу хора трябва да бъде приоритет на правителството. Следващото в списъка е насилието от сексуален или сексистки характер (52%).

И накрая, само една трета от анкетираните (30%) вярват на президента по въпросите на сигурността - 8% по-малко от Марин льо Пен (38%). Тази разлика е особено забележима сред работещите: от тях 49% се доверяват на Льо Пен и само 24% се доверяват на Макрон. Въпреки това, както подчертава телевизията, нито един от политическите лидери не е получил доверието на мнозинството от участниците в проучването.