Москва не се отказва от посреднически услуги в преговорите с Киев, които се предлагат от много страни. Това заяви в интервю за ТАСС руският дипломат Алексей Полишчук.

"Що се отнася до посредничеството, ние самите изпълнявахме тази роля в продължение на осем години, от 2014 г. насам, като подпомагахме преговорите между Киев и Донбас за изпълнение на споразуменията от Минск. Вече е ясно, че през всичките тези години Киев е протакал и се е подготвял да разреши конфликта в Донбас със сила. Много страни предлагат да посредничат в преговорите между Русия и Украйна. Няма недостиг на посреднически услуги и ние не се отказваме от тях", каза Полишчук, който е директор в руското външно министерство за страните от ОНД.

Според дипломата страните, които са заинтересовани да бъдат посредници в руско-украинските преговори, трябва да убедят Киев да прекрати военните действия, да спре войната, която отприщи през 2014 г., и да се върне към преговорите. "Готови сме за това, но, както вече казахме, няма да обсъждаме избора на жителите на новите региони на Русия. Киевските власти трябва да уважат волята им, в противен случай няма да има преговори", подчерта той.

Полишчук изтъкна, че Русия никога не е отказвала да преговаря с Украйна и в края на февруари Москва отговори на молбата на Киев да започне преговорния процес. "Украйна бе готова да определи постоянен неутралитет, неядрен и необвързан статут, демилитаризация и денационализация на Украйна в замяна на гаранции за сигурност. Когато проектът за договор започна да придобива приемливи очертания, Киев прекрати преговорния процес. Явно по заповед на западните водачи, които не желаят мир", каза дипломатът.

Той определи като "абсолютно неконструктивна" позицията на украинския президент Володимир Зеленски, който по-рано забрани разговорите с руския президент Владимир Путин. "Това е лишено от здрав разум и не е в интерес на самата Украйна. Колкото повече се отлагат преговорите, толкова повече се измества тяхната отправна точка, и то не в полза на Киев", каза Полишчук.