Русия не очаква значителни промени в отношенията с България след предсрочните парламентарни избори в страната през април. Това заяви посланикът на Руската федерация в София Елеонора Митрофанова в разговор с кореспондент на ТАСС.

"Днес нещата в отношенията между нашите страни не вървят така, както ни се иска. На политическо ниво поддържаме контакти само по конкретни въпроси, ако възникнат такива. Ако говорим за политически отношения с оглед предстоящите предсрочни парламентарни избори, то ние не очакваме нищо принципно ново от тях. Не смятам, че отношенията ще се променят много, във всеки случай това ще зависи от това какво се случва на бойните полета“, подчерта дипломатът.

В същото време Митрофанова отбеляза широките контакти на посолството на ниво общественост, развитието на народната дипломация. "Имаме много широки връзки сред българската общественост. Символично е, че говорим за това на паметника, посветен на нашия прекрасен дипломат граф Николай Игнатиев, наричан още "графът на всички българи". Този човек направи нова стъпка в дипломацията, в Османската империя той е бил защитник на българите и защитник на православието, бил е много известен не само на официално ниво, но и сред народа. И тази традиция на дипломация сред хората се запазва, имаме добри връзки с различни български градове, с организации и хора, които ни подкрепят“, увери Митрофанова.

"Сигурна съм, че Русия е обичана, помнена и ще бъде помнена тук, нашата обща история е най-добрият лобист за двустранно сътрудничество, паметници на руските войници са издигнати навсякъде, улиците на градовете са кръстени на тях. Това е най-силната връзка в нашата връзка. Българският народ има много добро отношение към Руската федерация, така че няма нищо учудващо, че наскоро в страната се проведоха протести срещу антируските санкции и закриването на руските телевизионни канали. Просто е невъзможно разумните хора да приемат европейското послание, че забраната на руските медии е борба за свобода на словото, а не банална глупост“, добави Митрофанова, отговаряйки на въпросите на кореспондента на ТАСС.

В петък руският посланик, дипломати, представители на български обществени организации и политически партии участваха в полагането на венци и цветя на паметника на граф Игнатиев, отбелязвайки Деня на дипломатически работник на Русия.