Посланикът на Руската федерация у нас с първи коментар след решението на депутатите да не присъства на официалното откриване на Народното събрание. В интервю за агенция ТАСС, Митрофанова пожела успех на народните представители, но заяви, че контактите между София и Москва на практика са блокирани.

Според посланика всяка европейска страна сама определя в каква степен да изолира руските дипломати, но по нейните думи, България е прекалила. 

"България преизпълни плана и организира водевилна дискусия на тема "Да каним или да не каним Митрофанова в Народно събрание". Беше достатъчно забавно за гледане", каза Митрофанова

Тя смята, че действията на българските политици са били с конкретна цел. 

"Целта беше да се отвлече вниманието от сложната, бих казала критична, политическа и социално-икономическа ситуация в България. Защото нямаше никакви дебати по основните теми на обществото, не разбрахме и дали партиите в парламента имат допирни точки и ще успеят ли да направят правителство. Всичко това се случва под килима", добави Митрофанова. 

И въпреки, че България отзова мисията си от Москва, Русия не направи същото. А след като София експулсира близо 70 руски дипломати, Митрофанова коментира, че на този етап отношенията между двете страни са замразени.

"Двустранните отношения са блокирани, не очаквам развитие до края на годината. Те са замразени във всички европейски страни, надявам се да не ги погребем", каза посланикът на Русия. 

Все пак Елеонора Митрофанова вижда лек оптимизъм в ситуацията. 

"В икономическо отношение нещата са малко по-оптимистични, защото Русия остава вторият по мащаб и значение икономически партньор на България. Това, разбира се, е свързано с новите по-високи цени на петрола и природния газ, и не знам как ще се развие след налагането на поредния пакет санкции от ЕС", добави руският дипломат. 

Митрофанова пожела успех на новото Народно събрание... във всички направления.