Министерството на външните работи на Русия подкрепя плана на Пекин за политическо разрешение на украинската криза. Москва е готова да постигне целите на войната с дипломатически средства при редица условия, включително признаването на "новите териториални реалности". Това се казва в изявление на говорителя на дипломатическото ведомство Мария Захарова, цитирана от "Коммерсанть". Тя определи отказа на Киев да преговаря с руския президент Владимир Путин като основната пречка за мирното уреждане на конфликта.

По думите на Захарова, Москва споделя вижданията на Пекин за разрешаване на конфликта по мирен път. "Русия е отворена за постигане на целите на СВО  чрез политически и дипломатически средства“, заяви говорителят на външното министерство в коментар към документа "Позициите на Китай за политическото уреждане на украинската криза“.

Мария Захарова обясни какво означава разрешаване на конфликта по дипломатически път. Това са прекратяване на доставките на западни оръжия и наемници за Украйна, прекратяване на военните действия, връщане на Украйна към неутрален извънблоков статут, признаване на "новите териториални реалности“, демилитаризация и денацификация на Украйна, както и премахване на на всички заплахи, произтичащи от нейната територия.

По-рано Китай представи план от 12 точки за разрешаване на конфликта в Украйна. Документът, наред с други неща, съдържа искания за зачитане на суверенитета на всички страни, за прекратяване на огъня, за започване на мирни преговори, за отказ от едностранни санкции. В Съединените щати планът беше посрещнат скептично. Държавният департамент смята, че неутралната позиция на Пекин не изключва оказването на подкрепа на Москва.