Марлене Скиапа, министърът на социалната икономика и асоциациите в правителството на френския президент Еманюел Макрон, ще се появи на първа страница на местното списание Playboy, което ще включва и интервю от 12 страници с нея, съобщава Sky News.

Решението й да се появи на корицата беше критикувано от колеги политици, които в момента са изправени пред огромна реакция срещу пенсионните реформи на Макрон.

Увеличаването на държавната пенсионна възраст от 62 на 64 години предизвика най-тежките стачки и бурни протести, които Франция е виждала от години.

Депутатът от Зелените Сандрин Русо заяви пред телевизионния канал BFM: "Къде е уважението към френския народ?“

"Хора, които ще трябва да работят две години повече, които демонстрират, които губят дни от заплата, които не успяват да се хранят заради инфлацията. Женските тела трябва да могат да бъдат изложени навсякъде, нямам проблем с това, но има социален контекст."

Съобщава се, че френският премиер Елизабет Борн се е обадила на Скиапа, за да й каже, че корицата "изобщо не е подходяща - особено в настоящия период".

Но майката на две деца г защити решението си в Twitter.

"Защита на правото на жените да правят каквото искат с телата си: навсякъде и през цялото време“, пише тя. "Във Франция жените са свободни. Независимо дали това дразни ретроградите и лицемерите или не“.

Редакторът на френския Playboy Жан-Кристоф Флорентен разкри, че Скиапа е "най-съвместимата с Playboy" от своите колеги заради феминистките си възгледи.

Списанието е достъпно за закупуване от 8 април, според вестник Le Parisien.

Г-жа Скиапа беше автор и блогър, фокусиращ се върху проблемите на жените, преди да бъде назначена за младши министър от г-н Макрон през 2017 г.

В предишната си роля на министър по въпросите на равенството, тя предложи законодателство, което да направи незаконни подвикването към жени по улицата и уличния тормоз.

Тя също похвали кампанията във френските социални медии от епохата на #MeToo, озаглавена "Разобличете прасето си“.