Конфликтът между Китай и САЩ ще се превърне в "непоносима катастрофа" за целия свят, такова мнение изрази китайският министър на отбраната Ли Шанфу в неделя на годишната азиатска среща на върха за сигурността "Дайлог Шангри Ла", цитират думите му от Reuters.

"Не може да се отрече, че сериозен конфликт или конфронтация между Китай и САЩ ще бъде непоносима катастрофа за целия свят“, заяви министърът.

Ли отбеляза, че Китай предпочита диалога пред конфронтацията със САЩ, въпреки факта, че двете страни се различават по много начини. "Това обаче не трябва да пречи на двете страни да търсят допирни точки и общи интереси за развитие на двустранните връзки и задълбочаване на сътрудничеството“, отбеляза той.

Министърът добави, че светът е достатъчно голям, за да могат Китай и САЩ да се развиват заедно.

В събота стана известно за инцидента в Тайванския пролив между китайски и американски военни кораби. Китайски военен кораб е правил "опасни" маневри в близост до разрушителя USS Chung-Hoon на разстояние по-малко от 150 метра, съобщи ВМС на САЩ. Твърди се, че корабът на военноморските сили на НОАК е "преминал пред носа“ на американския разрушител, който е трябвало "да промени курса и да намали скоростта“. Коментирайки този инцидент, Ли Шанфу посочи, че чужди военни кораби и самолети навлизат в райони, съседни на китайска територия, не за мирно преминаване, а за провокации. Според него Пекин не е против мирното преминаване на чужди кораби, стига то да не се използва като извинение за хегемония в корабоплаването.

Отношенията между САЩ и Китай напоследък се обтегнаха заради ситуацията в Тайван, териториалните спорове в Южнокитайско море и ограниченията на президента Джо Байдън върху износа на полупроводникови чипове.