В интервю за американския вестник The New York Times министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън се застъпи за стабилизиране на отношенията между Вашингтон и Пекин.

По думите й е необходимо "стабилизиране на отношенията [между САЩ и Китай] и опит да ги настроим по правилния начин, макар че имаме редица опасения, които бихме искали да разрешим“. "За нас е важно да обясним защо предприемаме определени мерки и на какво се основават те, че това не е опит за пълно парализиране на китайската икономика и спиране на нейното развитие“, поясни Йелън.

Американският финансов министър се изказа в полза на засилване на комуникацията между страните, което може да доведе до установяване на нормални двустранни отношения. "Имаме опасения за националната сигурност и ако нашите политики имат непредвидени последици за Китай в по-широк план, за нас е важно да можем да чуем техните опасения и вероятно да им отговорим“, каза Йелън, добавяйки, че опасенията на САЩ също са причина за "икономическите практики“ на Пекин.

По-рано, позовавайки се на Йелън, Reuters съобщи, че тя планира да се срещне с председателя на Народната банка на Китай в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Индонезия и да обсъди икономическата ситуация в света. На срещата ще бъде дискутирана и ситуацията около развиващите се страни, които изпитват проблеми, свързани с просрочени кредити.

Китайското външно министерство съобщи в петък, че Си Дзинпин планира да се срещне с Джо Байдън и френския президент Еманюел Макрон в кулоарите на форума на Г-20 и Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС). Байдън и Си Дзинпин ще се срещнат в Бали на 14 ноември, потвърдиха от Белият дом. Срещата на върха на Г-20 ще се проведе на 15-16 ноември в Индонезия, срещата на върха на АТИС - на 16-19 ноември в Тайланд.