Министрите на енергетиката на 27-те страни членки на Европейския съюз се събират на извънредна среща в Прага, на която ще опитат да договорят мерки за намаляване на цените на енергията, включително чрез въвеждане на таван на цените на внасяния от Русия природен газ, предават световните агенции. В допълнение енергийните министри ще обсъдят възможния саботаж срещу газопроводите "Северен поток“ и "Северен поток 2“.

Таван за цената на газа и други мерки

Очаква се в рамките на дискусиите представителите на страните от Общността да договорят мерките, предложени на 14 септември от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Планът предвижда събирането на повече от 140 милиарда евро, които да бъдат използвани в защита на потребителите от рязкото увеличение на цените на енергията чрез ограничаване на приходите на производителите на енергия.

В навечерието на срещата еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон призова ЕС да въведе таван на цените на руския газ. Съгласно думите й, ако преговорите с "надеждни доставчици“ на този енергоносител не помогнат за понижаване на цените, са възможни по-широки ограничения, по-специално таван на цените. Тя изрази увереност, че ЕС се нуждае от ценови таван за целия внос на руски газ на ниво, което все пак ще прави възможно изнасянето му в Европа.

Еврокомисарят каза още, че ЕС вече е готов да ограничи цената на газа, използван за производство на електроенергия. ЕК предложи спешна намеса на пазара на електроенергия още през септември, за да предпази потребителите от покачващите се цени. Това ще генерира приходи в подкрепа на домакинствата и бизнеса от печалбите на евтините електроенергийни компании и солидарния принос от компаниите за изкопаеми горива, обясни Симсън. Въз основа на тази намеса ЕК вече е готова да наложи таван на ниво ЕС върху цената на газа за производство на електроенергия, допълни еврокомисарят.

Саботаж срещу "Северен поток“

Друга основна тема на извънредното заседание ще бъде саботажът срещу газопроводите "Северен поток“ и "Северен поток 2“. Дания, с подкрепата на Германия и Швеция, ще информира министрите за неотдавна регистрираните течове близо до остров Борнхолм.

Брюксел очаква резултатите от разследването на инцидента с газопроводите, за да определи следващите си стъпки. ЕК проучва и последиците от бедствието върху околната среда.

Nord Stream AG съобщи във вторник за "безпрецедентни щети по три разклонения по газопроводите "Северен поток“ и "Северен поток 2“. По-късно шведски сеизмолози съобщиха за засичането на две експлозии, избухнали по маршрутите на двата тръбопровода. Фон дер Лайен класифицира инцидентите като саботаж, като заяви, че всяко "умишлено нарушаване на европейската енергийна инфраструктура е неприемливо и ще доведе до възможно най-силния отговор“. В четвъртък шведската брегова охрана откри друго, четвърто изтичане на газ по трасето.