Министрите на външните работи на страните от НАТО ще проведат среща в румънската столица Букурещ в периода 29-30 ноември. Тя ще има четири сесии, посветени на изпълнението на решенията от срещата на върха на Алианса в Мадрид, конфликта в Украйна, енергийната сигурност и партньорите. Това съобщи в интервю за агенция Agerpres постоянният представител на Румъния в НАТО Дан Некулаеску.

Босна, Грузия, Молдова, Украйна, Финландия и Швеция също са поканени на срещата, допълни събеседникът на агенцията.

"Решенията, които очакваме с нетърпение от тази среща, които в момента се договарят на ниво Алианса, са много важни в процеса на трансформиране на НАТО, който включва подсилване на Източния фланг и адаптиране към нова реалност на сигурността, в която Русия представлява най-големият риск на НАТО и евроатлантическата сигурност“, подчерта румънският дипломат.

Според Некулаеску срещата на външните министри на НАТО, която се провежда за първи път в Румъния, ще потвърди значимата роля на страната в региона в настоящия контекст на сигурността, ще демонстрира интереса на Алианса към региона и ще подчертае подкрепата, която Букурещ предоставя на Украйна.