"Министрите на земеделието на България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия са изпратили поредно писмо до Европейската комисия относно вноса на селскостопански продукти от Украйна", информират източници на агенция PAP.

Оттам отбелязват, че въведената забрана за внос не важи за стоки, внесени въз основа на споразумения, сключени преди влизането в сила на регламента на ЕС.

В писмото, с което се запознава PAP, авторите отбелязват, че макар да оценяват постигнатото споразумение с Европейската комисия и мерките, предприети за смекчаване на последиците от увеличения внос на селскостопански хранителни продукти от Украйна, решенията, които влязоха в сила на 2 май 2023 г., може да се окажат неефективни и недостатъчни. Те подчертават, че допускането на изпълнение на предварително сключени договори може да доведе до множество злоупотреби и че въведената забрана за внос ще бъде само илюзорна.

Според тях (страните) съществува сериозен риск фиктивните (недатирани) договори да бъдат изчистени и митническите органи да нямат ефективни инструменти за проверка и оспорване на такива документи. Затова министрите призовават Европейската комисия спешно да намери правно обвързващо решение и да коригира споразумението.

В този контекст те се нуждаят и от потвърждение от Европейската комисия, че с влизането в сила на новия регламент за суспендиране на митата за още една година ще влезе в сила и регламентът на ЕК, който удължава превантивните мерки за четирите продукта до края на тази година.

Медията припомня, че на 28 април тази година Европейската комисия постигна споразумение с Полша, България, Унгария, Румъния и Словакия относно украинските селскостопански хранителни продукти, а на 2 май обяви въвеждането на временни предпазни мерки по отношение на вноса на пшеница, царевица, рапица и слънчоглед от Украйна.

В същото време, според нотификацията на ЕК, България, Унгария, Полша и Словакия се ангажираха да отменят едностранните мерки за тези и всякакви други продукти с произход от Украйна. В същия ден е отменено постановлението на министъра на развитието и технологиите от 21 април 2023 г., забраняващо вноса на селскостопанска продукция от Украйна.

От 2 май до 5 юни тази година (с възможност за удължаване) регламентът на ЕС забранява свободното движение на семена от пшеница, царевица, рапица и слънчоглед от Украйна в България, Полша и Румъния, както и в Унгария и Словакия. Тези продукти от Украйна обаче могат да бъдат транспортирани транзитно през териториите на тези пет страни, посочва медията.