Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин и украинският му колега Олексий Резников обсъдиха "приоритети", включително противовъздушна отбрана и артилерия, за предстоящите срещи на съюзниците на Киев в Брюксел, съобщава Reuters.

След като подсигури доставки на десетки модерни танкове, включително американския M1 Abrams, германския Leopard 2 и британския Challenger 2, украинският президент Володимир Зеленски и други официални представители на Киев призоваха съюзниците да изпратят изтребители на страната. 

Контактната група по отбраната на Украйна ще се събере във вторник в централата на НАТО след конференция на 20 януари във военновъздушната база "Рамщайн" в Германия, която бе ключова за решенията за изпращане на танкове.

Остин и Резников обсъдиха значението на предоставянето на обещаните способности възможно най-бързо, се казва в изявление на главния говорител на Пентагона, бригаден генерал Патрик Райдър.

"САЩ са непоколебими в подкрепата си за Украйна“, изтъкна Резников след проведения разговор с Остин, добавяйки, че двамата са обсъдили и ситуацията на фронтовата линия.