Министърът на отбраната на Северноатлантическия алианс ще разгледа въпроса за ядрената сигурност. Те ще повдигнат въпроса за разполагането на руско ядрено оръжие в Беларус. Това e заявиl генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на брифинг в Брюксел, предава РБК-Украйна.

Както e отбелязаl генералният секретар на НАТО, в рамките на министерската среща на Алианса ще се проведе среща на Групата за ядрено планиране - най-висшият орган, отговарящ за ядрената политика на Северноатлантическия Aлианс.

"Продължаваме да наблюдаваме безразсъдната ядрена реторика на Русия. Едва през последните няколко месеца Москва преустанови участието си в Договора за стратегическите настъпателни оръжия и реши да разположи ядрени оръжия в Беларус“, e отбелязаl Столтенберг.

Столтенберг e добавиl още, че министрите на отбраната ще обсъдят:

ядрени аспекти на настоящата среда за сигурност;

коригиране на ядреното възпиране на Алианса.

Прехвърляне на ядрени оръжия в Беларус

Медията припомня, че в края на май министрите на отбраната на Руската федерация и Беларус подписаха документ за разполагането на руско тактическо ядрено оръжие в Беларус. Москва планира да прехвърли в Минск ракетния комплекс "Искандер-М“, който е способен да изстрелва ракети с ядрена бойна глава.