Министърът на енергетиката на Украйна Херман Галущенко разговаря с американския си колега Дженифър Грангхолм в рамките на срещата на Трансатлантическото партньорство за сътрудничество в областта на енергетиката и климата, съобщава РБК-Украйна, позовавайки се на официалната страница на Министерството на енергетиката в Киев.

Министрите обсъдиха въпроси за по-нататъшното сътрудничество между страните в енергийния сектор. Галущенко благодари на колегата си за помощта за енергийния сектор на Украйна, по-специално за мобилната електроцентрала с газова турбина, предоставена наскоро на украинската страна от Американската агенция за международно развитие.

"Инсталирането на такива газови турбини в различни региони на Украйна ще помогне за децентрализиране на производството и ще осигури непрекъснато снабдяване с електроенергия на критичната инфраструктура и потребителите“, се казва в изявлението.

Страните обсъдиха задълбочаването на сътрудничеството в ядрената индустрия и корпоратизацията на Енергоатом. Галущенко подчерта, че Украйна е издигнала кандидатурата си за Съвета на управителите на МААЕ и разчита на подкрепата на САЩ по този въпрос.

В началото на март САЩ ще изпратят финансова помощ на Украйна, като парите ще бъдат използвани за възстановяване на енергетиката.

Превод и редакция: Фабиана Върбанова