Министърът на морското дело и островната политика на Гърция Христос Стилианидис обсъди проблема с миграцията с турския министър на вътрешните работи Али Йерликая в рамките на среща в Анкара в четвъртък, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

Според прессъобщение от двамата "бяха обменени мнения за засилване на сътрудничеството между двете страни в рамките на отговорностите на двете министерства. Бяха обсъдени начините за сътрудничество за съвместна борба с незаконната миграция и трафика на мигранти. Освен това бе оценен въпросът за укрепване на сътрудничеството и комуникацията между гръцко-турските органи на бреговата охрана“.

Министърът на морското дело и островната политика също посети командването на бреговата охрана на Турция.

"Днес е ново начало в съвместното справяне с миграционните потоци в морето“, обяви Стилианидес.

Държавната информационна агенция ANA-MPA съобщи, че двете страни са се договорили турската жандармерия да предприеме превантивни действия срещу потоците от мигранти, за да им попречи да се качват на лодки за пътуване през Егейско море до гръцките острови. Двете страни се договориха и за по-честа комуникация между командирите на бреговата им охрана и между пристанищните власти.

Йерликая трябва да посети Атина през февруари и да се срещне отново със Стилианидис, както и с министъра на миграцията и убежището Димитрис Кайридис и министъра за защита на гражданите Михалис Хрисохоидис.