Министерството на правосъдието на САЩ, което изпълнява и функциите на главния прокурор, ще заведе дело срещу Google Corporation заради доминиращата й позиция на пазара на онлайн реклама. Това съобщи Bloomberg във вторник, позовавайки се на източници.

Според събеседниците на агенцията искът може да бъде заведен на 24 януари.

Ако бъде заведено, това ще бъде второто антимонополно дело на Министерството на правосъдието срещу Google, компания номер едно за дигитална реклама в САЩ и в световен мащаб. Google притежава услуга за закупуване на реклами и продава реклами на издатели и управлява търговска борса, при която и двете страни извършват сделки.

Според Bloomberg три отделни дела са заведени срещу Google в Съединените щати от главните прокурори. Те твърдят, че компанията доминира в пазарите на онлайн търсене, рекламни технологии и мобилни приложения за Android, което нарушава антитръстовите закони.

На свой ред Google твърди, че пазарът на онлайн реклама е пренаселен. Компанията по време на изслушванията в Конгреса и в съдебните документи отбеляза, че сред нейните конкуренти са Amazon, Microsoft и Meta.