Министерството на правосъдието на САЩ заведе дело във федералния окръжен съд в Аризона срещу правителството на щата с искане за демонтиране на незаконно издигната стена с контейнери на границата с Мексико, съобщава американският телевизионен канал CNN.

"Властите на Аризона не само отказаха да спрат своите незаконни дейности и да премахнат контейнерите от земите на федералното правителство, но също така заявиха, че ще продължат да строят [стената] и с допълнителни контейнери“, се казва в заведения иск. Федералните власти твърдят, че стената значително е намалила достъпа на персонала на Службата по горите на САЩ до граничните райони. Освен това в иска се отбелязва, че действията на щатските власти "са довели до изсичането и изчезването на много дървета, запушени са дренажни системи и са влошили местообитанията на застрашени животни“.

На свой ред администрацията на губернатора на щата изпрати отговор до Министерството на правосъдието, в който отбеляза, че федералното правителство е направило "редица неоснователни и недостоверни изявления" относно стената. "Притеснение номер едно за обществената безопасност и околната среда е бездействието на федералното правителство при защитата на границата“, се казва в писмото. В същото време властите в Аризона отбелязват, че от декември 2021 г. се опитват да убедят Вашингтон да започне възстановяването на инженерните бариери, след като Министерството на вътрешната сигурност на САЩ обяви планове за ремонт на редица участъци от границата.

През август губернаторът на Аризона Дъг Дюси нареди изграждането на стена от 130 контейнера, за да спре потока от нелегални мигранти в щата, предаде Аssociated Press. В момента дължината й е 1,1 км, но щатските власти обявиха намерение да я увеличат до 16 км, като за целта използват 3000 контейнера. Самата стена е серия от контейнери, подредени един върху друг, подсилени с бодлива тел и метални нитове.

Ситуацията за републиканеца Дюси се усложнява от факта, че още през януари той ще трябва да напусне поста си, тъй като за нов губернатор бе избрана представителката на Демократическата партия Кейти Хобс. В миналото тя открито се е противопоставяла на изграждането на контейнерна стена, но все още не е решила какво да прави с нея, след като поеме поста.

По време на мандата на Доналд Тръмп в САЩ започна изграждането на защитни съоръжения по границата с Мексико. След встъпването си в длъжност настоящият американски президент отмени съответните укази на предшественика си, а също така смекчи няколко други ограничения за влизане на латиноамерикански мигранти в страната.