Ценовият лимит за петрола от Русия ще започне от 60 долара за барел, заяви заместник-министърът на финансите Уоли Адейемо на онлайн конференцията на Reuters NEXT.

"Започваме от 60 (долара за барел) и имаме способността да преместваме тавана на цените, за да ограничим приходите на Русия с течение на времето“, заяви той.

Според Адейемо преразглеждането на нивото на цените ще се извършва "от време на време". Той също така подчерта, че Вашингтон, заедно със своите съюзници, ще има време да задейства механизъм за ограничаване на цената на енергийните ресурси преди 5 декември.

Финансовите министри на страните от Г-7 (Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония) през септември потвърдиха намерението си да наложат ценови ограничения на доставките от Русия. Предвижда се лимитът да бъде въведен за нефта на 5 декември, а за нефтопродуктите - на 5 февруари 2023 г.

Президентът Владимир Путин, коментирайки тази инициатива, заяви, че Русия няма да доставя нищо в чужбина, ако това противоречи на нейните интереси.

Вицепремиерът Александър Новак на свой ред посочи, че Москва няма да изнася петрол в страни, които биха поставили таван на цените, нито на 60 долара за барел, нито на друга цена. Според него подобни ограничения означават намеса в пазарните инструменти и Русия ще работи с онези потребители, които са готови да работят при пазарни условия.