Новоизбраният президент на Република Сръбска Милорад Додик пое поста от досегашния президент Желка Цвиянович, съобщава агенция SRNA.

Церемонията по сдаване на задълженията се проведе в Двореца на републиката в Баня Лука, където Цвиянович връчи на Додик знамето и Конституцията на РС.

След това двамата подписаха тържествена декларация за предаване на задълженията на президент на Република Сръбска.

В обръщението си след предаването на длъжността Додик напомни, че е на тази позиция за трети път и оцени, че РС е изправена пред "предизвикателни времена, които изискват единство и обединение“.

"Функцията на президента е не само оперативна, но и символична, защото носи политическо, морално и всякакво друго достойнство", заяви Додик.

Цвиянович, който е новоизбраният сръбски член на Президиума на БиХ, подчерта, че Република Сръбска е стабилна, способна да овладее всички процеси и да запази стабилността и мира.

На предаването присъстваха депутати от Народното събрание на Република Сръбска, представители на обществения и религиозния живот и дипломатическия корпус.

Церемонията по предаването се състоя, след като Додик положи тържествената клетва на учредителното заседание на 11-ия състав на Народното събрание на Република Сръбска.

Цвиянович също положи тържествена клетва на заседанието.