Президентските избори в Турция ще се проведат на 18 юни 2023 г., съобщи в петък ръководителят на Министерството на правосъдието на страната Бекир Боздаг в интервю пред вестник Miliyet.

"Президентските избори в Турция ще се проведат на 18 юни 2023 г. Те ще бъдат вторите избори, в които нашият президент [Реджеп Тайип Ердоган] ще се кандидатира“, заяви министърът.

Общите (президентски и парламентарни) избори в Турция, според местното законодателство, се провеждат в един и същ ден и първоначално бяха насрочени за юни 2023 г. Управляващият Народен алианс по-рано обяви, че единственият им кандидат ще бъде действащият президент Ердоган. Опозицията, представена от блок от шест партии, все още не е посочила своя кандидат.

По-рано опозицията излезе с твърдение, че действащият турски президент не може да участва в изборите, тъй като това ще бъде третият му мандат. Ръководителят на министерството на правосъдието многократно е заявявал, че предстоящите президентски избори ще бъдат вторите за Ердоган след прехода на Турция от парламентарна към президентска форма на управление през 2018 г.

Превод и редакция: Иван Христов