Във Франция повече от 1 милион души ще участват във вторник в планирани общонационални протести срещу пенсионната реформа, съобщава френският вестник Le Figaro.  Броят на участниците може да достигне 1,2 милиона души.

Освен в Париж, демонстрации са предвидени в градове като Тулуза, Марсилия, Лион, Монпелие.

За осигуряване на реда във вторник ще бъдат ангажирани 11 000 полицаи и жандармеристи. Около 4 хиляди от тях ще работят в столицата.

Предишните масови акции бяха на 19 януари. По данни на МВР тогава по улиците на френските градове са излезли около 1,12 милиона души.

На 10 януари премиерът Елизабет Борн представи проект за пенсионна реформа, разработен от правителството, който предвижда увеличаване на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години.

Предполага се, че установената възраст за пенсиониране постепенно ще се измества от 62 на 64 години с три месеца годишно и този процес ще продължи до 2030 г. Новият режим ще се прилага за поколенията французи, родени на или след септември 1961 г.

Френският президент Еманюел Макрон декларира по време на предизборната кампания през 2022 г. решимостта си да проведе пенсионна реформа преди края на втория си мандат.