Избраният за президент на Аржентина либертарианец Хавиер Милей предизвиква вълнение дни преди встъпването си в длъжност, като назначава на висш юридически пост бивш министър на правосъдието, принуден да подаде оставка през 90-те години заради обвинения в антисемитизъм, пише The Times of Israel.

75-годишният Родолфо Бара е назначен за главен прокурор в Министерството на финансите, който отговаря за консултирането и представянето на държавата по правни въпроси.

Бара е съдия във Върховния съд и заема няколко правителствени поста през 90-те години на ХХ в., включително министър на правосъдието от 1994 до 1996 г. при левия президент Карлос Менем. Той е принуден да подаде оставка от този пост заради обществения отзвук, който се разразява, след като във вестниците в цялата страна се появява негова снимка като тийнейджър с протегната ръка в нацистки поздрав.

Няколко граждански групи и опозиционни политици протестират срещу назначаването на Бара и настояват новоизбраният Хавиер Милей да преразгледа решението си.

"Ако като младеж съм бил в ролята на нацист, съжалявам", заявява Бара още през 1996 г. В събота той е коментирал пред телевизия LN+: "Бях млад, тийнейджър, на когото му липсваше зрялост, знания. Мнозина в тази възраст правят лудости, и аз направих тази лудост".

По-рано днес Милей е разговарял с министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху, който му е благодарил за подкрепата за държавата Израел и го е поканил на посещение.