Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър бе подложен на ожесточени критики от Киев в понеделник, защото препоръча линия на прекратяване на огъня между Украйна и Русия въз основа на границите преди 24 февруари, когато Москва започна настоящата война, предава "Анадолската агенция“.

"За съжаление, дори след 10 месеца война г-н Кисинджър не разбра нищо... Нито природата на тази война, нито нейното въздействие върху световния ред“, заяви помощникът на украинския президент Михайло Подоляк в Телеграм. "Рецептата, за която бившият държавен секретар призовава, но се страхува да говори на глас, е проста: да се умиротвори агресорът, като се пожертва част от територията на Украйна с гаранции за ненападение срещу други източноевропейски държави“.ю

Подоляк каза, че привържениците на "простите решения“ на войната в Украйна трябва да помнят, че всяка сделка, която предвижда разкъсването на украинските земи, "ще бъде победа за (руския президент Владимир) Путин и рецепта за успех за автократите по света. "

Подобна ситуация само ще увеличи руския "апетит“ и "агресия“, в допълнение към умножаването на "нови конфликти по света, ще превърне ракетите в инструмент на международните отношения и ще доведе до ера на нестабилност и ново преследване на атома от не- ядрени държави“, предупреди той.

"Кисинджър не разбира: ако на всички потенциални "мръсници“ стане ясно, че възрастните не са си у дома, тоест (ако) международното право не работи, това ще означава, че сигурността на неядрените държави вече може да бъде спасена само с наличието на ядрени оръжия. И не съм сигурен, че този обрат на събитията ще му хареса“, добави Подоляк.

Той каза още, че връщането на уважението към международното право е единственият начин да се сложи край на войната и да се установи мир.

В статия през уикенда в британския седмичник The Specatator Кисинджър препоръча установяването на линия за прекратяване на огъня между Украйна и Русия по границите, където започна конфликтът на 24 февруари, след което Москва ще се оттегли от териториите, които контролира, с изключение на тези, които контролира преди войната, включително Крим – който Москва анексира през 2014 г. – който според Кисинджър "може да бъде предмет на преговори след прекратяване на огъня“.

Кисинджър също препоръча приемането на принцип на самоопределение и международно наблюдавани референдуми в "особено разделящи територии“, ако линията на прекратяване на огъня не може да бъде установена.

99-годишният Кисинджър, един от най-известните дипломати в историята на САЩ, през 70-те години е служил при двама президенти, Ричард Никсън и Джералд Форд. Той е може би най-известен със застъпничеството си на реалполитическата доктрина за външните отношения.