Михаел Рот, член на германския Бундестаг и председател на Комисията по външна политика, заяви в сряда от Скопие, че ЕС трябва да засили присъствието си в Северна Македония, но също така, че трябва да се направят конституционни изменения, за да продължат преговорите за присъединяване със Съюза, предава скопският телевизионен канал "Сител“.

"Знам, че за мнозина не е лесно, когато става въпрос за тези конституционни промени, но всеки трябва да си зададе въпроса - не как мога да помогна на партията си, а как мога да й помогна и да допринеса за страната си“, подчерта Рот.

Той изрази надежда, че македонският парламент ще успее да създаде предпоставки за продължаване на, както каза, "свързаните с преговорите за присъединяване“ постъпки.

Неговото послание към политическите лидери на страната сега е, че те трябва да продължат напредъка със следващите стъпки, да укрепят демокрацията, да продължат борбата срещу корупцията и непотизма, да създават работни места, но също така, преди всичко сега ЕС трябва да възстанови доверието, което е било изгубено и да не оставя празно обещание.

Германският депутат каза, че ще се срещне и с представители на опозицията и гражданския сектор и че е дошъл да чуе какво имат да кажат и че разбира разочарованието, което съществува.

"Но сега трябва да си зададем въпроса - какво можем да направим в тази тежка и драматична за страната и за хората ситуация. Надявам се да се създадат предпоставки за промяната, за да има темп и ускорение на тези преговори за присъединяване, защото това е много необходимо и никой не може да очаква, че след една-две години ситуацията ще се подобри. Страната вече е направила много в това отношение, така че всъщност остава малко“, посочи Рот.

Германският депутат Рот се срещна с президента Стево Пендаровски, с вицепремиера по европейските въпроси Боян Маричич и с министъра на външните работи Буяр Османи. По-рано политикът беше приет от председателя на законодателната камара Талат Джафери и се срещна с председателя на парламентарната комисия по външни работи Антонио Милошоски.

Преди да бъде избран в Бундестага, Михаел Рот заемаше длъжността държавен министър за Европа в германското МВнР.

Превод и редакция: Иван Христов