Атина няма намерение да преговаря с новите власти в Скопие за употребата на новото име на югоизточната ни съседка и настоява те да наричат страната си Северна Македония и във вътрешното си общение. Това заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис по време на дискусията с бившия посланик на САЩ в Гърция Даниел Спекхард, организирана от американския мозъчен тръст Съвет за международни отношения във Вашингтон, предаде кореспондентът на МИА от Атина.

"Когато чуя, че новото правителство на Северна Македония във вътрешността на страната се казва Република Македония, тогава съм сериозно притеснен и, разбира се, това е въпрос, който искам да повдигна, не е градивно, не помага европейския път на Северна Македония и това е ненужно усложнение“, подчерта министър-председателят.

Мицотакис посочи, че "Северна Македония вече е член на НАТО, защото Гърция премахна ветото след Преспанското споразумение“, обяснявайки, че това е договор, подписан от предишното правителство, но той го спазва, защото е "международно споразумение, което обвързва държавата".

"Но най-фундаменталният аспект на Преспанското споразумение е името Северна Македония, което трябва да се използва навсякъде, както за вътрешна, така и външна употреба. И това не подлежи на преговори, това е ясно, има го в Преспанското споразумение и е нещо, за което Гърция няма да преговаря. Когато чуя, че новото правителство на Северна Македония във вътрешността на страната се казва Република Македония, тогава съм сериозно притеснен и разбира се това е въпрос, който искам да повдигна, не е градивно, не помага Европейският път на Северна Македония, бих казал, че това е ненужно усложнение във време, когато всеки трябва да търси точки на сближаване“, казва Мицотакис.