Министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис увери, че усилията на Атина за въвеждане на ценови таван на природния газ са допринесли за постигането на принципно споразумение по време на последния Европейски съвет, съобщава електронното издание на вестник Kathimerini.

"Призовах за единен европейски отговор за налагане на таван, така че да не плащаме повече, отколкото трябва, за да покрием нуждите си от газ“, заяви Мицотакис, добавяйки, че "нашите аргументи и мнозинството държави, които ги подкрепиха, убедиха и най-скептичните и имаме споразумение на европейско ниво“.

"Независимо от интервенциите, гръцкото правителство ще продължи да подкрепя потребителите и бизнеса срещу увеличаването на цените на енергията“, категоричен бе лидерът на кабинета в Атина.

По отношение на въздействието върху държавната подкрепа Мицотакис заяви, че "колкото по-ниска е цената на газа, толкова по-малко болезнено е това упражнение за държавния бюджет“.

"Съвсем различно е да има цени от 200-300 евро за мегаватчас от 100 евро за мегаватчас. Пазарите са убедени, че сме сериозни, те видяха, че ЕС има желание да се движи в тази посока“, добави той.

Мицотакис повтори, че администрацията му "пази резерви“ и "няма да се отдалечи от целта за първичен дефицит от 1,7% през 2022 г.“, в съответствие с идеята, че решенията, които гръцкото правителство взема, са правилно оценени.

Той дори посочи Великобритания като пример и "как беше наказано правителството на страна от Г-7“. Иманно в този контекст премиерът отговори на въпрос на репортери дали правителството подготвя нови мерки за подпомагане срещу високите цени на дизела и бензина.

"Продължавате да ме питате за нови мерки. Нека първо да приложим мерките, които обявихме в Солун“, отговори той.