Министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис е взел четири основни решения в отговор на разрастващия се скандал с подслушванията на политици и длъжностни лица чрез шпионски софтуер, обобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

На първо място се съобщава, че Мицотакис няма да приеме предложения дори от близки сътрудници да отиде на избори по-рано от планираните догодина. Той няма и да прибегне до действия, като искане на вот на доверие в парламента, които ще покажат, че правителството е в отбранителна позиция. Освен това ще откаже да дебатира с основния опозиционен лидер Алексис Ципрас по въпроса за подслушванията поради липса на доказателства за участието на официалните власти в скандала. И на последно място – отговорът на Мицотакис ще бъде внасяне на проектозакон за реформиране на Националната разузнавателна агенция (EYP). Както вече стана известно, той ще включва разпоредба за забрана на продажбата и използването на шпионски софтуер – мярка, която за първи път се прилага в държава от ЕС.

Правителствени служители разкриха пред Kathimerini, че новият директор на EYP, Темистоклис Демирис, е провел разследване през трите месеца след встъпването си в длъжност и не е открил доказателства за притежаването или използването на произведения в Израел софтуер Predator или за плащане на трети страни за техните услуги. Директорът на EYP заключи, че всяко използване, насочено към гръцки граждани, е инициирано от частни лица или неуточнени "трети страни“.

Тези заключения ще дадат шанс на Мицотакис да заяви още веднъж, че продължаващите дискусии за подслушванията са насочени главно към увеличаване на поляризацията преди изборите догодина.

Мицотакис също така ще призове опозиционните партии да обсъдят предложенията му за реформа на разузнаването и да представят свои собствени, ако имат алтернативи, вместо да губят времето си в изобличаване на него и правителството.

Мицотакис все още няма да обявява датата на изборите. Неговият мандат изтича през юли 2023 г., но всяка дата след средата на април е вероятна, според служители. Ако има двойни избори, трябва да има пауза от поне четири седмици между двете, през които ще управлява служебно правителство.

Това, което е изключено, е да се отиде на избори, докато аферата с подслушванията все още е на първо място в дневния ред.