Министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис представи план от пет направления за развитието на страната през следващите четири години, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

Първото от тях засяга данъчни и икономически въпроси, както и критичната инфраструктура на страната. Мицотакис повтори, че "нашата цел, която не подлежи на обсъждане, е да увеличим заплатите с 25% в рамките на четири години, така че средната заплата да достигне 1500 евро“, като същевременно обеща двойно по-висок темп на растеж в ЕС, удвоени публични инвестиции и 70% увеличение на общите инвестиции, заедно с намаляване на публичния дълг до 140% от БВП през 2027 г. и 120% през 2030 г., както и възстановяване и поддържане на инфлацията на 2%.

Втората ос е свързана със "Социална Гърция“, като министър-председателят на южната ни съседка обещава най-добрата здравна система "за всички“, с 10 000 души повече медицински персонал, обновяването и модернизирането на 80 болници и 156 здравни центъра, създаването на 315 звена за телемедицина и 25 модерни рехабилитационни центрове. Плановете включват още укрепване на системата за електронни рецепти и довършване на Електронния здравен регистър. Друг стълб е укрепването на общественото образование с цел да има 150 стандартни и експериментални училища до 2027 г., както и увеличаване на заплатите на учителите и преподавателите. Общественият транспорт също ще бъде подсилен с метро в Солун и разширението на метрото на Атика до западната част на столицата. Той също така обеща увеличение на обезщетението за майчинство за самостоятелно заети професионалисти и фермери от четири на девет месеца при минималната заплата, като същевременно обеща още 90 000 места в детски ясли.

Третото направление се отнася до цифровизацията и интегрирането на 90% от публичните услуги на държавата в Gov.gr и опростяването на процедурите до 2027 г., както и пълната цифровизация на поземлените регистри и правосъдието, градоустройството и болничните архиви. Целта е да се покрият 94% от страната с 5G мрежа до 2027 г., като същевременно се гарантира, че 80% от производството на електроенергия е от възобновяеми енергийни източници. Мицотакис обеща и енергийното надграждане на 600 000 домове.

Четвъртата ос се отнася до привеждане на времето за издаване на съдебни решения към средното за Европа (по-малко от 500 дни) и приключване на висящите дела.

На дневен ред са и конституционната ревизия, позволяваща създаването на недържавни университети, "оценка навсякъде“ в по-широкия публичен сектор, бонуси за производителност и програми за обучение за 400 000 държавни служители, както и механизми за превенция и борба с насилието срещу жени.