Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис е предложил емитиране (издаване и разпространение на ценни книжа) на еврооблигации за финансиране на отбраната на ЕС, "идея, която изглежда се споделя от Юга, но не и от Севера", пише англоезичното издание на Кathimerini

"Ако Европа наистина иска да остане единна за отбраната, ще трябва да потърси нови начини за финансиране на разходите. Имам предвид възможността за емитиране на еврооблигации, които да бъдат използвани изключително за нейната отбрана", е заявил Мицотакис пред репортери при пристигането си на срещата на върха на ЕС в Брюксел в четвъртък (21 март).

"Гърция вече надхвърли 2% от разходите за отбрана като процент от БВП през последните години. Това не се отнася за другите европейски страни. Европа трябва да потърси нови начини за финансиране на разходите за отбрана", е настоял той.

"Вече е дошъл моментът да можем да дадем съдържание на нуждата на Европа да гарантира своята отбрана и сигурност. И се надявам, че в този Европейски съвет ще имаме съществен дебат по тези въпроси", е добавил той.

Според европейски дипломатически източници на гръцката медия идеята се подкрепя от Франция и Италия и като цяло от страните от Юга, докато така наречените по-строги страни на север – Германия, Нидерландия, Швеция, Дания и Австрия са против.

Показателно е, че нидерландският премиер Марк Рюте отхвърли идеята при пристигането си на Европейския съвет в Брюксел, подчертавайки, че Нидерландия не е съгласна с издаването на еврооблигации за отбрана.

Дебатът, който започна в четвъртък (21 март) на срещата на върха и ще продължи през следващите месеци, разглежда множество "иновативни идеи" за подобряване на европейската отбранителна индустрия, което изисква публични и частни инвестиции.

В проектозаключението на ЕС европейските лидери призовават "всички опции" да бъдат разгледани с оглед на доклада на Комисията, който трябва да бъде изготвен през юни.