Министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис реши да започне дебат за еднополовите бракове и родителството, като се очаква да разгледа широко въпроса в телевизионно интервю в сряда, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

Очаква се той да подкрепи "брачното равенство“ и да обяви очакван законопроект, който дава на еднополовите двойки правото да сключват граждански брак вместо споразумение за партньорство. Твърди се също така, че законопроектът ще влезе бързо за гласуване в парламента.

Законопроектът вероятно ще предостави и право на осиновяване на деца от еднополови двойки. В същото време обаче правителството не възнамерява да узакони правото на медицински асистирана репродукция чрез сурогатна майка.

Мицотакис обяви още в началото на мандата си, че промените ще бъдат представени за обсъждане до четири години, но въпросът е защо той е решил да внесе законопроекта преди европейските избори тази пролет, подчертават от редакцията.

Проучвания на общественото мнения показват промяна в нагласите на гърците към еднополовите бракове, включително сред избирателите на "Нова демокрация“, които – според оценките – са станали по-толерантни по въпроса.

Що се отнася до десноцентристките и десните гласоподаватели – които имат по-негативна позиция по въпроса – ключов извод е, че дори и да са против, това няма да повлияе на вота им, с изключение на малко малцинство.Казано по по-прост начин, законопроектът няма да повлияе на изборните резултати на управляващата в Атина партия.