Гърция винаги има амбицията да играе водеща роля в по-широкото ни съседство, особено във време, когато въпросите за енергийната сигурност се очертават като основен приоритет за всички европейски държави. Нашата роля в тази област е особено засилена, отбеляза гръцкият премиер Кириакос Мицотакис след края на срещата на върха за Западните Балкани в Берлин, съобщава електронното издание на македонския вестник "Слободен печат“.

Мицотакис обяви, че с лидерите на шестте страни от че Западните Балкани са обсъдили начините, по които Гърция може да помогне за енергийна независимост от руския природен газ, но също и за възможните инвестиции на Атина по отношение на енергийния преход.

"Както знаете, в страната ни се правят много важни инфраструктурни инвестиции, така че се превръщаме в център за внос на втечнен природен газ. Втечнен природен газ, който не само ще покрива нуждите на страната ни, но ще бъде насочен и на север, за покриване на нуждите на Западните Балкани, България, евентуално Румъния, защо не и Централна Европа“, предложи премиерът на южната ни съседка.

Той добави, че в същото време Гърция "има водеща роля в енергийния преход, особено във възобновяемите енергийни източници" и подчерта, че страната може да бъде много активна в този тип инвестиции, които ще бъдат реализирани в Западните Балкани, за да могат държавите да приложат "зеления“ преход.

"Искам отново да подчертая, че водещата роля на Гърция, като сила на стабилност и сътрудничество в нашия регион, вече е призната от всички партньори и това очевидно засилва цялостния геополитически отпечатък на страната ни“, каза гръцкият премиер.