"Очаквам новият премиер да заяви ясно, че ще спазва Преспанското споразумение и че името на страната му е Северна Македония и ще го използва в и извън страната си“. Това заяви министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис в интервю за телевизия Star.

Мицотакис в интервюто за централното издание на новините говори и за външната политика, като се спря и на отношенията с Република Северна Македония, като посочи, че Атина се стреми към добри отношения, но е необходимо да се спазва Преспанският договор.

"Видях някои изявления на президента на Северна Македония и мисля, че тя направи няколко крачки назад от първоначалните изказвания. Ние се стремим към добри отношения със Северна Македония, но сме казвали много пъти, че добрите отношения минават през спазването на същността на Споразумението, подписано от двете страни“, отбеляза лидерът на южната ни съседка.

Той повтори позицията, че според тях Споразумението има "много проблеми, които виждаме сега по отношение на признаването на македонския език и националност".

"Но Споразумението определи едно име за всички и съседите трябва да го спазват. И очаквам новият премиер, когато и веднага след като положи клетва, да даде ясно изявление, че ще спазва Преспанското споразумение и че името на страната му е Северна Македония и ще го използва в и извън страната си“, отсече гръцкият премиер.