Анкара заема все по-агресивна позиция заради вътрешни политически съображение, но Гърция няма да се хване на въдицата. Това увери министър-председателят на южната ни съседка Кириакос Мицотакис преди началото на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

"Ние избираме да не хапем“, заяви Мицотакис в интервю за радио Sfera. Думите му може да се разглеждат като послание към турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който също присъства на сесията в Ню Йорк.

"Ще бъда много строг относно ограниченията, които поставяме. Всички знаят, че с Гърция не може да се играе. От друга страна, трябва да поговорим и да изгладим различията си, или да поговорим и да се съгласим да не сме съгласни едни с други, но без да се караме. Наистина ли имаме нужда от цялото това напрежение и отрова всеки ден?“, коментира гръцкият премиер.

Агресията на Турция, добави Мицотакис, "със сигурност също е предизборна игра“.

Посочвайки резултатите от последните проучвания на общественото мнение в Турция, гръцкият премиер каза, че "63% от турците не смятат Гърция за заплаха“.

"Обречени сме да съществуваме заедно и има повече неща, които ни обединяват, отколкото ни разделят“,увери Мицотакис.