Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обвини Русия, че е виновна за рязкото покачване на цените в Гърция и други страни. Това каза министър-председателят в интервю за телевизия Antenna, излъчено в понеделник вечерта.

Мицотакис беше помолен да коментира твърдението на опозиционните партии, че "високите цени в страната са заради Мицотакис“. Премиерът отговори, че всички разбират, че внесената инфлация е причинена от военните действия в Украйна. "Мисля, че всеки знае, че цялата планета не е виждала толкова високи цени от 40 години. Така че това е проблем, с който трябва да се справим. Няма "висока цена на Мицотакис“, но има "висока цена на Путин“. "Защото ако съществуваше "високата цена на Мицотакис“, тогава щеше да има и "високата цена на Макрон“, "високата цена на Байдън“ и "високата цена на Шолц“ и всички подобни аналогии“, заяви премиерът.

Мицотакис твърди, че правителствена инициатива за въвеждане на така наречената евтина домакинска кошница за група артикули в супермаркетите изглежда носи плодове. Тя намали цените на редица стоки от първа необходимост, но ние явно не сме се ограничили само с това“, заяви премиерът. В същото време той каза, че правителството се противопоставя на намаляването на ДДС върху хранителните продукти, за което настояват опозиционните партии. "И ще обясня защо. Никой не ни гарантира, че намалението на ДДС ще достигне до крайния потребител. Много европейски страни се опитаха да направят това и не успяха, намаляването на ДДС беше изгубено в самата верига на доставки. С други думи, някои продавачи и производителите направиха повече пари, а намалението [на цените] не стигна до крайния потребител. И, разбира се, това ще лиши държавния бюджет от значителни приходи", поясни правителственият ръководител.

От 3 ноември гръцкото правителство въведе мерки за осигуряване на ниски цени за група потребителски стоки от т. нар. битова кошница, които се определят от Министерството на развитието и инвестициите. Кошницата включва 51 категории стоки, като всяка верига супермаркети може самостоятелно да избере кодовете на продуктите, които да бъдат включени в кошницата и техните цени. Домашната кошница включва най-популярните артикули: ориз, хляб за препечени филийки и обикновен хляб, паста, брашно, замразена риба, месо, мляко, кисели млека, сирене, кафе, чай, зехтин и слънчогледово олио, замразени зеленчуци, захар, бебешка храна, паста за зъби , пасти, шампоани, препарати, храни за кучета и котки. Министерството отбеляза, че поддържането на ниски цени за тези стоки е задължително за веригите супермаркети, чийто оборот през 2021 г. надхвърля 90 милиона евро.

На свой ред, според вестник Efimerida ton Syntakton, опозиционните партии са критикували мерките на правителството за поддържане на ниски цени, наричайки ги "комуникационно шоу".