Отговорът на Европейския съюз на авторитаризма и заплахата за демокрацията, ескалиращата агресия на Турция и заплахата от изменението на климата бяха в центъра на краткото обръщение на гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис към 77-ата сесия на Общото събрание на ООН в петък вечерта, информира ANA-MPA.

Мицотакис описа агресивната реторика на Турция като такава, която е "съчетана с масирана дезинформационна кампания и многобройни нарушения на суверенитета и суверенните права на Гърция по море и във въздуха", както и инструментализирането на миграционните потоци и едностранното решение за отказ от всякакви контакти на високо равнище. 

"Ако президентът (Реджеп Тайип) Ердоган иска да говори за червени линии - отбеляза гръцкият премиер, - тогава казвам следното: Турските претенции относно суверенитета на гръцките острови са неоснователни и неприемливи. Поставянето под въпрос на суверенитета на гръцка територия преминава червена линия за всички гърци".

В същото време той увери турския народ, че Гърция "не представлява заплаха за вашата страна" и призова ръководството ѝ да уважава дългата история и да "върви напред в дух на взаимно уважение".