Най-добрите дни за гръцката икономика предстоят, увери министър-председателят на южната ни съседка Кириакос Мицотакис при пристигането си на срещата на върха на Европейския съюз в Брюксел, предава ANA-MPA.

"Европейският съвет през март ще обсъжда като основен въпрос конкурентоспособността на европейската икономика. Гърция влиза в този дебат по-силно в сравнение с 2019 г. С икономика, която расте бързо, с намаляваща безработица, с публичен дълг, който - като процент от БВП, намалява с най-бързия темп в Европейския съюз“, подчерта гръцкият премиер.  

"Това позволява на гръцкото правителство да може да продължи да подкрепя нашите по-слаби съграждани в лицето на вълната от високи цени, но също така ни прави по-оптимистични, че най-добрите дни на гръцката икономика все още предстоят“, добави той.

В същото време Мицотакис отбеляза, че Европа е изправена пред редица големи икономически предизвикателства. "Имам предвид не само високите цени на вноса, които са резултат от непровокираната руска инвазия в Украйна, имам предвид и проблемите, свързани с високите лихвени проценти по кредитите, повишаването на лихвените проценти, което Европейската централна банка счита за необходимо за овладяване на инфлацията. Знаем, че това увеличение на лихвените проценти също оказва натиск върху гръцките кредитополучатели, тъй като ги принуждава да отделят по-голяма част от разполагаемия си доход за обслужване на заемите си“.

"Искам обаче да подчертая напредъка, който постигнахме през последните години, и факта, че нашите банки вече са силни. И в лицето на глобалната финансова буря, която се разрази през последните седмици, искам още веднъж да уверя всички гръцки вложители, че гръцката банкова система е силна и че техните депозити са защитени. И, разбира се, тъй като Гърция ще продължи да напредва и – най-накрая – да постигне инвестиционен рейтинг, ще можем да очакваме, че цената на заемите за гръцките предприятия, за гръцките домакинства, за Република Гърция също ще намалее, в резултат на което няма да бъдем толкова негативно зависими от евентуално повишаване на лихвите“, подчерта премиерът на южната ни съседка.