На фона на постоянно високо ниво на напрежение през последните няколко години между Атина и Анкара, премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис заяви на Световния икономически форум в Давос, че страната му "няма да влезе във война с Турция“, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

Говорейки на панел с журналиста Фарид Закария, Мицотакис изрази увереност, че е възможно да се разрешат различията между Гърция и Турция чрез разговор с президента на съседната страна Реджеп Таийп Ердоган.

"Трябва да можем да седнем с Турция като разумни възрастни и да разрешим основното ни противоречие, което е разграничаването на морските зони в Егейско море и Източното Средиземноморие“.

Това е сложен въпрос, коментира той, поради географията на Егейско море, отбелязвайки, че Гърция успешно е разграничила зони с Италия и Египет и ще отнесе въпроса с Албания до международен арбитраж.

"Не заплашвате съседите си“, добави той, "и оставете каналите за комуникация отворени.“

Ердоган и официални лица на Анкара многократно са предупреждавали, че турските войски могат "внезапно една нощ да дойдат“ и заплашиха да ударят Атина с балистични ракети.

Междувременно в четвъртък в Егейско море имаше множество нарушения от турски самолети, твърди изданието. Регистрираните над североизточната част на Егейско море са общо шест, а в Атинския регион за полетна информация - три.