В интервю за японския вестник Nikkei Asia министър-председателят на Гърция Кириакос Митокация обяви, че страната му няма да достави танкове Leopard 2 на Украйна поради нуждите на собствената си отбрана.

"Предоставихме значителна военна подкрепа на Украйна, по-специално като изпратихме бронирани машини на пехотата, но няма да им дадем танкове Leopard 2 по простата причина, че те са абсолютно необходими за нашата отбрана. Дадохме да се разбере, че сме готови да подкрепим Украйна, но не и в ущърб на нашите отбранителни способности“, заяви премиерът.

На 25 януари американските власти обявиха намерението си да прехвърлят 31 танка M1 Abrams в Киев. В същия ден германското правителство потвърди, че ще изпрати 14 танка Leopard 2 в Украйна и ще даде разрешение на други страни за реекспорт на машините. Според министъра на отбраната на ФРГ Борис Писториус Leopard 2 ще бъде изпратен в Украйна "до края на март“. Норвегия, Словакия, Великобритания, Полша и Франция също обявиха намерението си да предоставят на Киев танкове западно производство.