При засилено полицейско присъствие в неделя в Благоевград бе открит македонският културен клуб "Никола Вапцаров“. На откриването му присъстваха представители на ОМО Илинден-Пирин, главният секретар в кабинета на президента на РСМ Миле Бошняковски, както и лидерите на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски и на Левицата Димитър Апасиев, предава македонската редакция на Радио "Свободна Европа“.

Мицковски заяви, че присъства на откриването, "за да подкрепи хората в България и да изпрати ясно послание, че ние сме македонци, които говорят македонски език и идват от Македония".

"В XXI век никой не трябва да има дилема, нито изобщо да говори. Правото на самоопределение трябва да се зачита. Нашето право на самоопределение като македонци е неприкосновено и гарантирано от всички международни актове. Затова днес сме тук, за да подкрепим нашите македонци в България", заяви македонският опозиционен лидер.

На въпрос "защо не се спазват правата на българските македонци“ той каза, че македонската конституция гарантира правата на всички малцинства и македонската конституция е в съответствие с всички международни правила и норми.

"Въпросът е защо не се признава правото на македонците в България“, каза Мицкоски.

Отговаряйки на въпроси на българските медии, Мицкоски попита защо не е имало македонци с български паспорти преди влизането на България в Европейския съюз и, както каза, някои от тях са го направили по определени икономически причини.