Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски заяви в интервю пред скопското електронно издание "Република“, че не е важно какъв е бил Ванче Михайлов, а в крайна сметка е важно да се затворят българските клубове в Република Северна Македония, "за да се приложи принципа на реципрочност“.

"Ако македонците в България не могат да имат свой македонски културен клуб, където да се организират културно, ако македонците в България не могат да се ползват от правата си в резултат на решенията на Съда по правата на човека в Страсбург, аз не виждам защо тези 1500 граждани на Македония, които декларират българския език като майчин, трябва да имат такъв клуб и да се организират в Македония“, заяви политикът.

По думите му е необходимо "незабавно да започне процесът на прилагане (на закона), тоест закриването на тези клубове, защото македонският клуб, който беше открит в България, предизвика моментална реакция от българската държава и беше закрит. Така че ние не трябва да чакаме и не трябва да се бавим и трябва да започнем незабавно със затварянето на тези клубове, които са отворени на наша територия. Дали клубът Ванче Михайлов или Цар Борис III, за мен няма значение в политически смисъл“, казва Мицкоски.

И да не се допуска отварянето на ново "макар да носи името на Пейо (въпреки че в преписа на "Република" пише Перо) Яворов, Христо Ботев или Димитър Благоев".

Изброявайки конгресите на ВМРО, той казва, че "президент на ВМРО в историческия смисъл на думата е Иван Михайлов. И да, той беше в изгнание в Загреб, където живееше и сътрудничеше на тогавашната НДХ, която беше фашистка, тоест нацистка съюзничка. Не съм съгласен как е управлявал тази партия или организация по онова време, как се е държал и с кого е сътрудничил. Както може би някой след няколко десетилетия няма да се съгласи с това как аз или някои от моите предшественици ръководим ВМРО-ДПМНЕ в исторически смисъл. Но това е приемствеността на една организация, която се превръща в политическа партия в съвремието“

Той казва, че СДСМ трябва "да се извини на македонските граждани за престъпленията, които комунистическият режим извърши спрямо македонските актьори, към македонските патриоти, хората, които се бориха за македонската държава в сърцето на Балканите".

В рядко признание Мицкоски заяви, че е направил грешна оценка, когато не е бил в парламентарните листи на последните избори: "На последните избори излязох като кандидат за министър-председател, което може би е било грешен ход и стъпка от днешна гледна точка. На тези избори ще бъда в една от листите като титуляр и мандатоносител за състава на бъдещото правителство“.