ВМРО-ДПМНЕ все още не е получила официална покана и информация за формата на лидерската среща, включително темите, които ще бъдат обсъждани в рамките й. Това подчерта председателят на опозиционната партия Християн Мицкоски, отговаряйки на журналистически въпрос дали ще присъства на срещата, свикана от премиера Димитър Ковачевски, предава македонската "ТВ 21“.

Мицкоски обаче отправи съвет към правителството – на насрочената среща да бъдат обсъдени проблемите, пред които са изправени гражданите на Северна Македония, а не конституционните промени. Позицията на партията е известна на обществото – тя не ги приема, припомни лидерът на опозицията.

"Моят съвет към правителството и към Ковачевски е, ако тази среща се проведе, нека да говорим за това, което наистина е голям проблем за гражданите - трудният живот, икономическата ситуация, ниските заплати, ниските пенсии, високите сметките, инфлацията, енергийната криза, която всички ще усетим с падането на температурите, това са основните проблеми. И като отговорни политици трябва да обсъдим преодоляването и разрешаването на тези проблеми“, подчерта Мицкоски.

"Ако някой си мисли, че ще наложи поляризиращи теми като промяна на конституцията, така че ВМРО-ДПМНЕ да говори за нещо, което е известно и на обществото, тогава той се лъже, защото позицията ни е ясна и остава непроменима, т.е., че при тези обстоятелства няма да има промяна на Конституцията“, категоричен бе Мицкоски.

Министър-председателят на югозападната ни съседка Димитър Ковачевски отправи покани към представените в парламента политическите партии за лидерска среща, на която да обсъдят европейското бъдеще на страната и решенията, които трябва да се вземат с широк политически и обществен консенсус през предстоящия период, съобщиха по-рано от кабинета му. Срещата е насрочена за понеделник, 7 ноември, в парламента на Република Северна Македония.