Към 28 октомври 2022 г. международните резерви на Руската федерация възлизат на 550,1 милиарда долара, като са се увеличили с 1,7% (или 9,1 милиарда долара) през седмицата, съобщи Централната банка на страната, цитирана от ТАСС.

"Обемът на международните резерви към 28 октомври възлиза на 550,1 милиарда долара, като през седмицата се е увеличил с 9,1 милиарда долара, или 1,7%, под влияние на положителна преоценка“, се казва в доклада.

Към 21 октомври 2022 г. международните резерви възлизат на 541 милиарда долара.

Международните резерви, които са силно ликвидни чуждестранни активи, държани от Банката на Русия и правителството на Руската федерация, се състоят от средства в чуждестранна валута, специални права на тираж, резервна позиция в МВФ и монетарно злато.

Западните страни след началото на руската военна интервенция в Украйна наложиха санкции срещу Банката на Русия. В допълнение към замразяването на златните и валутните резерви на Руската федерация, всички транзакции, свързани с управлението на резервите и активите на Централната банка, както и транзакции с всяко юридическо лице, организация или орган, действащ от името или за сметка на регулатора, попадна под забраната.

По-рано ръководителят на Централната банка на Руската федерация Елвира Набиулина заяви, че в резултат на западните санкции са замразени около 300 милиарда долара от руските златни и валутни резерви.