След смъртоносното земетресение с магнитуд 7.7 по скалата на Рихтер в Югоизточна Турция, което доведе до смъртта на най-малко 1500 души и над 8000 ранени, заваляха съболезнователни съобщения, като много международни лидери изразиха съболезнованита си, след като научиха новината, пише Daily Sabah.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Анкара е получила множество предложения за помощ от международната общност, като около 45 държави, заедно с НАТО и ЕС, изпращат помощ, медицинска помощ, както и съболезнования и молитви.

Европейски съюз

"Ние сме напълно солидарни с народа на Турция и Сирия след смъртоносното земетресение от тази сутрин“, написа председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Twitter.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел също изрази своите съболезнования, като каза, че "ЕС е напълно солидарен“ с Анкара.

Европейският съюз обяви, че екипи за търсене и спасяване са изпратени в Турция. Янез Ленарчич, европейският комисар по управлението на кризи, написа в Twitter, че Механизмът за гражданска защита на ЕС е бил активиран след бедствието. Той каза, че екипи от Нидерландия и Румъния вече са на път.

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола също увери, че Европа е до народа на Турция и Сирия. "Мислите ми са с убитите, хванатите в капан, ранените и с всички спасители, които правят всичко по силите си, за да спасят животи“, написа Мецола в Twitter.

НАТО

Изразявайки пълна солидарност с Турция, ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг написа в Twitter: "Поддържам връзка с президента Реджеп Тайип Ердоган и външния министър Мевлют Чавушоглу и съюзниците от НАТО сега мобилизират подкрепа“. Изказвайки съболезнования на турския народ, "до когото Франция е редом“, френският външен министър Катрин Колона заяви в Twitter: "Разбира се, Франция е на разположение да помогне“.

Медиите съобщиха, че Турция официално е поискала помощ от съюзниците в НАТО за справяне с последиците от земетресенията. Медицински екипи и оборудване за спешна помощ, различни звена за търсене и спасяване, както и "напълно оборудвани полеви болници, устойчиви на екстремни метеорологични условия“, са изброени като част от искането, публикувано от НАТО.

САЩ

Съединените щати са готови да предоставят "всякаква помощ“, обяви съветникът по национална сигурност на Белия Дом Джейк Съливан.

Президентът Джо Байдън предаде своите съболезнования на засегнатите от смъртоносното земетресение и предложи да изпрати помощ от САЩ на Турция, ако е необходимо.

"Дълбоко съм натъжен от загубата на живот и опустошенията, причинени от земетресението в Турция и Сирия“, написа Байдън в  Twitter.

"Наредих на моя екип да продължи да следи отблизо ситуацията в координация с Турция и да предоставя всякаква необходима помощ“, добави той.

Германия

Германският външен министър Аналена Бербок беше сред онези, които се обърнаха към Twitter, за да изразят, че "мислите са със семействата на онези, които загубиха живота си при тези ужасни земетресения, и тези, които все още се страхуват за своите роднини, приятели или съседи“. "Събудихме се с ужасни новини от Турция и Сирия“, написа тя. "Заедно с нашите партньори сме готови да окажем помощ. "Германия, разбира се, ще изпрати помощ“, написа германският канцлер Олаф Шолц в друг туит. Министърът на вътрешните работи Нанси Фейзер заяви, че германската федерална агенция за гражданска защита може да осигури на лагерите спешни убежища и съоръжения за пречистване на вода и че вече подготвя хуманитарни доставки с аварийни генератори, палатки и одеяла, в координация с турските власти.

Русия

Русия също изрази солидарност с Анкара, като ръководството на страната обяви, че се надява Турция да преодолее това бедствие с най-малки щети. "Руският президент Путин изразява дълбоки съболезнования на Турция“, обявиха от Москва, отбелязвайки, че са готови да предоставят необходимата помощ за смекчаване на щетите от земетресението, според Кремъл.

Министерството на извънредните ситуации на страната съобщи, че 100-членен спасителен екип и два самолета Ил-76 са в готовност за оказване на помощ при преодоляването на последствията от земетресението.

Руският президент Владимир Путин се обади на президента Ердоган, за да изрази съболезнованията на Москва и го информира за подкрепата на Русия за управление на бедствия, помощ за търсене и спасяване.

Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски, чрез официалния си акаунт в Туитър, също изрази своите съболезнования към народа на Турция и тези, които загубиха живота си при земетресението. "Пожелавам бързо възстановяване на всички ранени. В този момент ние сме до приятелския турски народ и сме готови да окажем необходимото съдействие“, пише той.

Китай

Президентът на Китай Си Дзинпин изпрати съболезнованията си на турските и сирийските лидери след най-мощното земетресение от почти век в тези страни.

Си е казал на президента Ердоган и сирийския президент Башар Асад в отделни съобщения, че е "шокиран“ да научи за бедствието, съобщи държавната телевизия CCTV.

Той също така предаде "дълбоки съболезнования за загиналите и искрено съчувствие към семействата им, както и към ранените", се казва в съобщението.

Официалната китайска агенция за чуждестранна помощ заяви, че е в контакт с турските и сирийските власти и е "готова да предостави спешна хуманитарна помощ в съответствие с нуждите на засегнатото население".

Гърция

Гърция също предложи помощ. Премиерът Кириакос Мицотакис написа в Twitter своите съболезнования и обяви, че Гърция е мобилизирала всички свои ресурси, за да помогне. Гърция беше сред страните, които доставиха хуманитарна помощ на Турция след земетресението от 1999 г., което стана причина за смъртта на хиляди в Северозападна Турция, докато Турция достави помощ на западната си съседка, която беше ударена от земетресение един месец след бедствието в Турция същата година.

Съболезнования и предложения за помощ дойдоха от още много страни.