Италианският министър на отбраната Гуидо Крозето смята, че до 7-10 милиона бежанци може да пристигнат от Украйна през зимата и тези страхове предизвикват "изнервеност", включително в Източна Европа. Съответното той заяви в рамките на запис на интервю за токшоуто Porta a Porta на италианската телевизия, което ще се излъчи в сряда вечерта, предава държавната информационна агенция ANSA.

"Изнервеността на страните от Източна Европа е разбираема, войната продължава с месеци и поставя мирното население на колене. Много съм притеснен от бомбардировките, в резултат на които цивилните трудно ще оцелеят през зимата. Тактиката е ясна - да се създаде поток от "зимни мигранти", бягащи от студа. Украйна ще напуснат между 7 и 10 милиона души, това е в най-лошия сценарий", цитира агенцията думите му.

Крозето се е свързал с полския си колега след инцидента с взрива на ракети в източната част на страната, а също така е участвал в срещата на контактната група по отбраната на Украйна, състояла се чрез видеовръзка, уточнява агенцията. Италианският министър подчерта, че споделя най-вероятната версия – за падане на ракета от системите за ПВО на Украйна.