Твърди се, че най-малко 2500, ако не и 12 000 украински войници са обкръжени в град Бахмут, за който се водят тежки боеве от месеци, а заповед на държавния глава на Украйна Володимир Зеленски е предотвратила навременното отстъпление, съобщава австрийското електронно издание Exxpreso.at.

В резултат на това украинските войски са предприели отчаяни опити за контраатаки. Президентът на Украйна e сменил и един от командващите силите в Донбас, отбелязват от редакцията. 

Информацията от фронтовия град Бахмут не бива да се приема като чиста монета, предупреждава изданието. И двете воюващи страни разпространяват пропагандни доклади. В руските канали в Telegram, а също и профилите на редица международните военни експерти се появяват все повече твърдения, че малкият град, който бе защитаван от украинската армия с огромни загуби, сега е в "тактическо обкръжение“: Преди няколко дни украинският президент е бил информиран, че вече няма начин за безопасно изтегляне на украинските войски, които все още се бият по улиците, тъй като последният път за достъп е под пряк обстрел на руската армия.

Това означава, че 2500 украински войници и чуждестранни наемници може би са в капан в Бахмут, някои източници дори говорят за 12 000 души. Съдбата им вероятно ще бъде попадане в руски плен до няколко дни, след като доставките на боеприпаси и храна от Киев вече са невъзможни.

Проукраински информационни платформи съобщават, че украинските въоръжени сили контраатакуват фланговете на руските войски и се стремят да обкръжат батальоните на Кремъл. Доста съмнително е обаче дали това би могло да бъде постигнато с оглед броя на войниците, разположени от руските въоръжени сили.

Ако Бахмут бъде напълно елиминиран като отбранителна позиция, Украйна губи най-силното предно укрепление на втората си отбранителна линия: тогава руските войски могат да напреднат през равен, открит терен към по-големите градове като Краматорск (население 159 000 души) и Славянск (население 109 000 души). Не бива да се подценява и как евентуален успех при Бахмут – особено с оглед заповедта на Зеленски – ще бъде използвана от пропагандната машина на Кремъл.

Друг знак, че военната ситуация в Украйна не изглежда много добра в момента: година след началото на руската инвазия, украинският президент Володимир Зеленски уволни висшия командващ в Донбас Едуард Москальов. Това става ясно от указ, публикуван от украинската президентска канцелария в неделя вечерта. Указът не уточнява мотивите за решението.