Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Турция се е превърнала от регионален играч в глобална сила в хода на промените, през които преминава в момента светът. По думите му, Турция е част от европейския континент и отслабването на Европа противоречи на икономическите интереси на Анкара, предава "Анадолската агенция“.

Чавушоглу припомни, че сега глобалната система преминава през безпрецедентни изпитания в историята.

Според него съперничеството между Запада и Руската федерация е достигнало своя връх през последните 30 години, а войната между Русия и Украйна се е превърнала в основна повратна точка.

"Вече се говори за използването на тактически ядрени оръжия или оръжия за масово унищожение, така наречените "мръсни бомби“. Можем да говорим за нарастваща спирала на световната криза. Има много кризи, които се подхранват една от друга. Глобални проблеми като икономическа криза, глобална инфлация, екологични проблеми, тероризъм, ислямофобия, нелегална миграция, както и регионални проблеми като граждански войни, преврати, ксенофобия се задълбочават“, обясни първият дипломат на Анкара.

Турция се е превърнала от регионален играч в глобална сила

Чавушоглу отбеляза, че днес международната система претърпява фундаментални промени. Турция води балансирана, активна и съвестна външна политика, която е позволила на страната да се превърне от регионален актьор в глобална сила.

Външният министър припомни, че третият дипломатически форум в Анталия е насрочен за 28-30 април.

Според Чавушоглу Турция е една от водещите страни в света по медиация. Турция е единствената страна, която съпредседателства едновременно групата на приятелите в ООН, ОССЕ и ОИК.

"Ако вземем предвид усилията на Турция за разрешаване на конфликтите между Русия и Украйна, Босна и Херцеговина, между Косово и Сърбия, в Сомалия, Филипините, Палестина и Венецуела, можем да кажем, че Турция играе ролята на посредник. не само в региона, но и в целия свят“, подчерта той.

Чавушоглу напомни, че Турция е страна не само от азиатския, но и от европейския континент.

Днес в центъра на Европа се води конвенционална война, отбеляза турският министър.

"Ако сме част от европейския континент, ние, като регионална сила и глобален актьор, трябва да допринесем за преодоляване на кризите на този континент. Има много причини да се критикува Европа - двойни стандарти, лицемерие, късогледство, можете да изброявате още. Но отслабването на Европа като континент няма да е в полза на Турция, то е в разрез с нашите икономически интереси. Стабилността на Европа е важна за всички нас“, категоричен е Чавушоглу.