Турският външен министър Мевлют Чавушоглу смята, че някои западни страни не са заинтересовани от разрешаването на украинската криза и трябва да убедят Украйна да седне на масата за преговори с Русия. Това обяви той в петък в Рим на конференцията "Средиземноморски диалози", предава ТАСС.

"Трябва да убедим някои от нашите съюзници, които са за продължаване на войната, да сложат Украйна на масата за преговори [с Русия]“, каза той.

В същото време Чавушоглу призна, че ще бъде по-трудно да се направи това сега, отколкото през март, когато представители на Украйна и Руската федерация се срещнаха в Анталия и Истанбул. "Днес ще бъде по-трудно, тъй като възникнаха нови условия. Русия ще постави свои условия, Украйна няма да ги приеме, но Турция ще продължи усилията си за разрешаване на конфликта", увери той и добави, че смята дипломацията за единствения начин да се сложи край на войната. "<...> [конфликтът] може да бъде прекратен, ние заемаме прагматична позиция по въпроса за разрешението, което носи конкретни резултати“, каза Чавушоглу, припомняйки сключването и удължаването на "зърнената сделка“ с участието на Турция, обмена на затворници между Руската федерация и Украйна.

"Надявам се, че до пролетта ще имаме по-ясна картина за организацията на условията за преговори. Ще продължим усилията си в тази посока", заяви Чавушоглу.