Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу предупреди, че настоящият век може да се превърне в ера на кризи, в основата на които стои съперничеството на суперсилите, предава ТАСС.

"Настоящият век може да се превърне в ера на кризи и дори войни, причинени от съперничеството на нации и държави, съперничеството на суперсили, свързано с големи социално-икономически катаклизми“, заяви турският министър в рамките на речта си на Глобалния форум на Алианса на цивилизации, който се провежда в мароканския град Фес. Речта на Чавушоглу бе излъчена на страницата му в социалната мрежа "Туитър“.

Първият дипломат на Анкара обърна внимание на засилването на тенденциите на ислямофобия, антисемитизъм, антихристиянство, ксенофобия, сепаратизъм и екстремизъм. Според него дискриминацията, изключването и конфликтите в света се подхранват взаимно, създавайки един вид порочен кръг.

Чавушоглу припомни, че Алиансът на цивилизациите е създаден преди 17 години по инициатива на Испания и Турция. Тя включва 158 държави. "Алиансът е една от най-подкрепяните инициативи на ниво ООН“, добави той.

В двудневното събитие, организирано под патронажа на краля на Мароко Мохамед VI, участват делегации от повече от 100 държави. Мотото на форума е "По пътя към съюз на мира. Да живеем заедно като единно човечество". Очаква се в последния ден на форума да бъде приета заключителна декларация.