Местен жител е открил стрелба от огнестрелно оръжие в мобилизационен център в руската Иркутска област и е застрелял от упор ръководителя му, съобщават руските Телеграм-канали. Засега не е ясно дали той е мъртъв.

Стрелбата в мобилизационния център е дело на 25-годишния Руслан Зинин, жител на Уст-Илимск, където се случва произшествието. Той е задържан на място, срещу него ще се проведат процесуални действия.

"Местните жители съобщават, че... е влязъл в сградата, казал е: "Никой няма да воюва“ и първо е стрелял с нарязана пушка“, пишат руските телеграм канали.

Стрелецът е задържан. Съобщава се, че ръководителят на военния комисариат е откаран в болница. Други твърдят, че е издъхнал.

Припомняме, че руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация на 300 хиляди души в Руската федерация, което предизвика редица протести в големите градове и масово бягство от страната на мъже в наборна възраст. По границите на Русия се образуваха километрични опашки от желаещи да я напуснат, както показаха многобройни видео и снимкови материали. Едновременно с това бяха приети закони, предвиждащи до 10 години затвор за избягващите мобилизация и отказващите да се подчинят на нарежданията на военните командири. Увеличени са наказанията и за дезертьорство, мародерство и други.