Бившият германски канцлер Ангела Меркел (тя служи от 2005 до 2021 г.) във вторник заяви категорично, че въпросът за нейното вероятно участие в уреждането на украинската криза "дори не си струва да се обсъжда“.

"Няма такъв въпрос“, каза тя в интервю за седмичника Sette. Меркел добави, че не знае как ще приключи конфликтът в Украйна. "Някой ден ще свърши с преговори. Войните свършват на масата за преговори", отбеляза бившият канцлер. "Има разлика между наложен мир, който аз, както много други, не искам, и открити и приятелски преговори. Аз не искам да добавям нищо повече" .

Коментирайки политиката, която е водила спрямо Русия и Украйна, Меркел отбеляза, че "тогава е взимала решения, следвайки логика, която все още" й изглежда разумна. "Ставаше въпрос за опит да се предотврати война като тази. Това, че не се получи, не означава, че е било грешно да се опита“, каза тя.

По-рано през декември в интервю за германския вестник Die Zeit Меркел нарече сключването на Минските споразумения "опит да се даде време на Украйна да стане по-силна". Според нея "на всички е било ясно", че конфликтът е замразен и проблемът не е решен, "но това даде на Украйна безценно време". Тя изрази съмнение, че тогава страните от НАТО са могли да окажат подкрепа на Киев в степента, в която го правят сега.

Руският президент Владимир Путин по-късно заяви, че думите на Меркел за Минските споразумения са били напълно неочаквани и разочароващи за него.